Hem > Uncategorized > Uppsala svänger om kårobligatoriet

Uppsala svänger om kårobligatoriet

Noterar med intresse att Uppsala studentkår har svängt i frågan om kårobligatoriet, som man numera anser ”är den form som i dagsläget bäst värnar studentinflytande, studenters rättssäkerhet och utbildningens kvalitet”. Omsvängningen har naturligtvis att göra med de dåliga omständigheter som man väntar sig att avskaffandet kommer att ske under. Utredaren Erland Ringborg har nämligen föreslagit att staten måste gå in med 125 miljoner kronor per år för att studentinflytandet ska kunna bevaras.

Sedan dess har regeringen fått en finanskris och en lågkonjunktur på halsen och frågan är om politikerna nu är beredda att satsa så stora årliga belopp. För att finansiera utgiften föreslogs en minskning av antalet utbildningsplatser med 1 100 platser. Men när arbetsmarknaden försämras söker fler till högskolor och universitet, och att då minska antalet utbildningsplatser kan bli svårt.

/…/ – Det här ger oss större mandat att agera och vara kritiska. Tills nu har vi mest kunnat avvakta förslaget från regeringen och varit hänvisade till att agera först om förslaget visar sig vara dåligt, eftersom vi i princip inte varit emot ett avskaffande, säger [Uppsala studentkårs ordförande] Klas-Herman Lundgren.

Uppsala studentkår avviker därmed från SFS, SSCO och Saco studentråd som med varierande grader av entusiasm accepterar ett avskaffande så länge studentinflytandet kan upprätthållas eller stärkas på annat sätt.

Kårobligatoriet identifieras för övrigt som en av 2009 års stridsfrågor i AiP, där socialdemokraternas Marie Granlund förklarar att:

– Vi har sagt ok under förutsättning att studenterna fortfarande har inflytande och att den sociala verksamheten, sjukvård och kuratorer, fungerar. Problemet är att det inte kommer att bli så.

Regeringens proposition i frågan är utannonserad till den 10 mars.

Fler: Stina Hamberg, som Anna Ardin går i polemik med.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar