Hem > Uncategorized > 6 åtgärder för fler internationella studenter

6 åtgärder för fler internationella studenter

Mälardalsrådet har sammanställt sex åtgärder som bör genomföras av regeringen för att öka inflödet av internationella studenter till Sveriges och Stockholm-Mälarregionens lärosäten. Som bekant har antalet utomeuropeiska studenter i regionen minskat med cirka 80 procent under de senaste två åren, vilket på goda grunder oroar både lärosäten och arbetsgivare.

I dag skriver Mälardalsrådets ordförande Helene Hellmark Knutsson om åtgärderna på DN Debatt tillsammans med Kåre Bremer, rektor Stockholms universitet, Peter Gudmundson, rektor KTH, och Harriet Wallberg-Henriksson, rektor KI. Den som vill kan också ladda ner broschyren och bakgrundsrapporten (pdf) på Mälardalsrådets hemsida.

Fler: Helene Hellmark Knutsson, P-O Rehnquist, Kåre Bremer.

Annons
 1. Staffan Ström
  november 8, 2012 kl. 10:01 f m

  Bra artikel som ni fick in i DN, grattis! Jag tycker det är viktigt att på olika sätt belysa frågor som rör internationaliseringen i regionen, inte minst systemfel som försvårar vårt arbete.

  För första gången har en elevenkät till samtliga elever i den kommunala vuxenutbildningen i Stockholms län genomförts. Av enkätsvaren framgår att drygt 65 % av eleverna inte har svenska som modersmål. Här finns en stor population av elever med utländsk bakgrund redan på plats – hur ger vi dessa bättre möjligheter att komma till högskolan?

  I Nackas vuxenutbildning gör vi inga prioriteringar utifrån elevernas utbildningsbakgrund, alla får läsa. Under 2011 hade vi mer än 400 kursdeltagare med postgymnasial utbildningsbakgrund. Här finns en stor och spännande grupp elever som högskolor och universitet kan rekrytera – hör gärna av er så kan vi diskutera möjligheter till samarbete!

  • Nicke
   november 8, 2012 kl. 4:24 e m

   Tack!

   Detta är synnerligen intressant. Jag tror att det är dags att vi träffas.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: