Hem > Uncategorized > Vad hände med internationaliseringen?

Vad hände med internationaliseringen?

Att antalet utomeuropeiska studenter i Sverige har minskat dramatiskt under det senaste året är välkänt. Under våren har Mälardalsrådet i rapporten Vad hände med internationaliseringen? tittat närmare på situationen för lärosätena i Stockholm-Mälarregionen. Ambitionen är dels att klargöra hur läget ser ut, men också att mejsla fram förslag på hur vi kan bryta den avinternationalisering som riskerar att mer permanent drabba regionens högskolor och näringsliv. I dag tas ännu ett steg i den processen, då rapporten diskuteras vid ett seminarium i Almedalen, med inbjudna gäster från både politiken, akademin och näringslivet.

Frågorna i enkätstudien har ställts till 64 personer med nyckelfunktion (studierektorer, programansvariga, internationellt ansvariga) vid 14 av regionens 18 lärosäten som tar emot internationella studenter från avgiftspliktiga länder. Även om jag rekommenderar en titt på den tämligen koncisa rapporten i sin helhet (pdf), kan det vara bekvämt med en liten sammanfattning:

 • Av 46 studierektorer och programansvariga vid Stockholm-Mälarregionens lärosäten säger åtta av tio att de fått färre registrerade studenter från avgiftspliktiga länder.
 • Två av tre respondenter anser att det har blivit svårare att arbeta med internationalisering av den högre utbildningen.
 • Åtta av tio tror på en oförändrat låg eller ännu lägre andel utomeuropeiska studenter på kort sikt. På längre sikt finns en något mer positiv inställning.
 • Stipendier, utbildningens kvalitet och lägre avgifter pekas ut som de tre viktigaste faktorerna för att attrahera fler avgiftspliktiga studenter.

I den dialog som Mälardalsrådet nu för med flera aktörer är förhoppningen att mer samlade åtgärder ska komma till stånd för att att regionen ska bli mer attraktiv för internationella studenter. Precis som flera nyckelaktörer påpekar i de intervjuer som kompletterar enkätstudien – och som Mälardalsrådets ordförande Helene Hellmark Knutsson också har framfört i media – saknas i dagsläget en tydlig strategi. Något att begrunda såväl för regeringen som på regional nivå.

 1. Staffan Ström
  juli 16, 2012 kl. 12:34 e m

  Jag tycker att det är alldeles utmärkt att Mälardalsrådet, tillsammans med regionens lärosäten, engagerar sig i arbetet för att förstärka internationaliseringen i den högre utbildningen.Det är viktigt att utbildning kan bedrivas i nära internationellt samarbete, inte minst ger detta stora kvalitetsvinster. Då behöver vi ta emot fler inresande studenter samtidigt som vi ska uppmuntra svenska studenter att även studera i andra länder.

  Låt oss för den skull inte glömma bort att vi redan idag har många internationella studenter i vår region som studerar i den icke-akademiska vuxenutbildningen. Sannolikt har över hälften av alla studenter i den kommunala vuxenutbildningen annat mordersmål än svenska. Många av dessa studenter har en akademisk utbildning med sig från hemlandet. Andra har höga ambitioner och vill inkludera akademiska studier i Sverige i sin utbildningskarriär. Hur kan vi stödja dessa elever så att fler når den högre utbildningen i Sverige – detta är också ett starkt bidrag till internationaliseringen av den högre utbildningen. Regionens kommuner och akademiska lärosäten har möjligheter att påverka dessa processer – vad tänker ni göra?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: