Hem > Uncategorized > 80 procent färre internationella studenter

80 procent färre internationella studenter

Jag besökte i morse Länsstyrelsen i Stockholm och ett frukostseminarium om utmaningen att attrahera internationella studenter till Sverige. Utvecklingen på den fronten är inget annat än skrämmande: Vad som pågår är en veritabel av-internationalisering av den svenska högskolan. Enligt de allra färskaste siffrorna från VHS för innevarande termin har 1 370 utländska studenter registrerat sig på svenska högskolor. Det motsvarar en minskning med i storleksordningen 80 procent.

Det är i dagsläget svårt att veta vad en fortsatt trend i den riktningen innebär för kvaliteten på utbildning och forskning, näringslivets kontakter med omvärlden och det svenska samhället i stort. Men det finns all anledning att ta till sig de slutsatser som under morgondagens seminarium skisserades av Gunnar Enquist på Högskoleverkets analysavdelning. Sannolikt behövs:

 • En nationell strategi för att attrahera internationella studenter.
 • En större medverkan från näringslivet.
 • En medveten utveckling av Sveriges specifika konkurrensfördelar.
 • En mycket stor satsning på ytterligare stipendier.
 • En prioritering av internationella studenter, inte minst när det gäller mottagande och studiesociala frågor.

I alla dessa frågor är det lätt att se en potentiell roll för regionala aktörer, i synnerhet de som har ett uttalat tillväxtuppdrag eller ägnar sig åt kompetensförsörjning. Men hittills är frågan outredd: Finns utrymme för en regional samling kring stipendier, marknadsföring, praktikplatser, bostäder och mottagande för just internationella studenter? Vilka kommuner, landsting och organisationer skulle ställa sig bakom och delta i en sådan satsning?

Ett ord också om lärosätenas roll i detta. Det förekommer idag ett välkommet uppvaknande gällande behovet av en skärpt budskapsformulering, kommunikation och marknadsföring. Men det är viktigt att se vårt gemensamma intresse i dessa frågor. Om högskolorna tvingas flytta över allt för mycket resurser från undervisning till reklambudget påverkar det deras verksamhet i en negativ riktning. I ett sådant läge blir utfästelsen om att ”konkurrera med kvalitet” tämligen ihålig.

 1. Staffan Ström
  november 1, 2011 kl. 10:50 f m

  Jag tycker det är bra att diskussionen om avgifter för utländska högskolestudenter förs – det är alltid nyttigt att pröva vad som ska finansieras med skattemedel.
  Varför inte även inkludera alla flyktingar och invandrare som redan finns i landet i denna diskussion? Här finns redan många duktiga och ambitiösa individer som sedan tidigare har en akademisk utbildning eller som har möjlighet till framgångsrika akademiska studier i Sverige – hur kan vi skapa bättre möjligheter för dessa individer?
  Jag ser ingen motsättning mellan dessa grupper – allt som är bra för individerna och för samhällets utveckling bör uppmuntras. Den stora skillanden är dock att vi idag har offentliga kostnader för många individer som redan finns i landet och som i mycket större utsträckning skulle kunna vara resurser i den samhällsekonomiska utvecklingen. Här har de offentliga myndigheterna och arbetsgivarna en stor utmaning – hur kan vi får större glädje av de individer som redan finns här?
  Jag ser fram emot att möta modiga myndigheter och arbetsgivare som vill förändra!

 1. november 1, 2011 kl. 10:11 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: