Hem > Uncategorized > Regionens lärosäten på Shanghai-listan

Regionens lärosäten på Shanghai-listan

Foto: Camilla Svensk

Stockholm-Mälarregionens lärosäten håller ställningarna på årets Shanghai-ranking som publicerades härom dagen. Högst ligger Karolinska Institutet (44), Uppsala universitet (67) och Stockholms universitet (81), även KTH, Handels och Sveriges lantbruksuniversitet återfinns på Topp 400.

Läs hela listan på ARWU:s hemsida. Jag även kommenterat rankingen i tidigare inlägg.

 1. Staffan Ström
  augusti 17, 2011 kl. 11:52 f m

  Jag vill gratulera regionens akademiska lärosäten till bra platser i internationella rankinglistor – stort GRATTIS!! Men, hur är det med det livslånga lärandet? Varför inte också kasta ett öga på icke-akademiska lärosäten för vuxna? Hur står sig dessa lärostäten i en internationell jämförelse? Det jag har sett av formell icke-akademisk vuxenutbildning utanför Norden är inte mycket att yvas över. Vore kul att höra om någon har gjort andra observationer!

 2. Nicke
  augusti 17, 2011 kl. 12:11 e m

  Bra kommentar! Jag känner själv inte till några internationella ranking-listor när det gäller vuxenutbildning eller yrkeshögskolor och misstänker att det inte finns några välkända sådana. (Det är möjligen något man ska vara glad över, då högskolornas inställning till rankingar ofta i regel är att de egentligen inte säger så mycket om utbildningskvaliteten, men att man ändå inte kan ignorera deras betydelse i marknadsföringssammanhang.)

  Med tanke på att det livslånga lärandet är centralt för Sveriges möjligheter att hävda sig i den internationella konkurrensen vore det sannerligen intressant att diskutera på vilka sätt man kan kvalitetsutveckla vuxenutbildning och YH, i nationella såväl som regionala sammanhang.

 3. Staffan Ström
  augusti 17, 2011 kl. 12:36 e m

  Jag känner inte till några länder utanför Norden som har väl utbygda offentliga och avgiftsfria utbildningssystem för vuxna (kommunal vuxenutbildning) som erbjuder möjlighet för eleverna att skaffa sig såväl formell behörighet att söka till högre utbildning (akademiska studier) som att få en yrkesutbildning. Tacksam för tips om någon har bättre omvärldskunskaper än jag. Om jag har rätt så medför detta att vi i Norden (inte minst i Mälardalen) är ”outstanding” i världen, eller…(?)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: