Hem > Uncategorized > Odell vs. Valtersson i Almedalen

Odell vs. Valtersson i Almedalen

Fyra ledande socialdemokrater attackerar återigen bostadsminister Mats Odell och anklagar honom för passivitet under den bostadsbrist som fördjupats alltmer under de senaste åren. Det är troligen ett tema som kommer att bli allt vanligare i debatten i takt med att valet närmar sig. Jag har tidigare konstaterat att ministern hellre subventionerar andrahandsuthyrning och ägande än nybyggnation och hyresrätter – en kritik som så skilda aktörer som Hyresgästföreningen, Sabo, Fastighetsägarna och Boverket delar – men välkomnat en del förslag som Mats Odell fört fram men som han efter fyra år vid makten ändå inte har lyckats omsätta i konkret politik.

Diskussionen lär fortsätta ända fram till valdagen. I Almedalen möts Odell och Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Mikaela Valtersson – som har de rödgrönas bostadspolitiska uppgörelse att luta sig emot – i en paneldebatt anordnad av SSCO, Jagvillhabostad.nu, Göteborgs Förenade Studentkårer, Lunds universitets studentkårer och Uppsala studentkår. (Se det fullständiga programmet på arrangemangets Facebook-sida.) Samtliga berörda politiker kommer också att bjudas in för att framföra sina åsikter och visioner på kampanjbloggen Läge för lägenheter.

Se även de tidigare inläggen på Politikerbloggen: om Socialdemokraternas strategi i storstäderna samt Mats Odells inledande artikel. Även Byggnads krav i DI, Alliansfritt Sverige och Peter Andersson om hur Odell egentligen inte vill äga denna fråga, kritik mot S i Kvällsposten, Moderaternas ledamöter i civilutskottet, nätverket Yimby på Läge för lägenheter.

Uppdaterat: Peter Andersson igen, som uppmärksammar vår kampanj.

Annonser
  1. romaren
    juli 8, 2010 kl. 9:33 e m

    Med den hyresproposition som Odell framarbetat med i samråd med just hyresgästföreningen, SABO, och Fastighetsägarna, så kommer vi få en långsiktigt hållbar lösning på ett historiskt problem; bostadsbristen. Förra gången så löste socialdemokraterna det problemet med att slussa ut hundratusentals människor i enorma betongklossar mitt ute i ingenstans, långt bort från jobb och utan variation i boendeformer. Det utanförskap och mänskliga lidande som uppstod i dessa miljonprogram redan från början har glömts bort och nya miljonprogram skall byggas. Normalt sett brukar man lära sig från historien, de rödgröna visar att de inte har lärt sig nånting från historien. Avsaknaden på nytänkande är slående.

    När bostadsbyggandet nu äntligen är på väg upp efter den värsta ekonomiska krisen som slagit världen sedan 1930 talet och den gått hårt åt den väldigt konjunktur känsliga byggsektorn, så kommer de rödgröna och lovar miljardstöd till en bransch som inte vill ha det. Hör och häpna: varför skulle en bransch vars omsättning är beroende av hur mycket bostäder det byggas motsätta sig subventioner av hyresrätter? En helt absurd tillställning som de rödgröna totalt struntar i. Byggbranschen vill väl ändå att det byggs mera bostäder det tjänar dom ju på.

    Statligt stöd har aldrig byggt bostäder så det räcker det visar historien oss klart och tydligt, och tittar man på dokumentärer som ”Vi som överlevde Rågsved” så ser man att miljonprogrammen inte är det räd ideella boendet som inte skapar förutsättningar för människor utan istället släcker dom. Instängda i betong långt borta från jobb och möjligheter, slocknade otaliga människors tro på sig själv och samhället.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: