Hem > Uncategorized > Bygg blandat, Stockholm

Bygg blandat, Stockholm

DN uppmärksammar idag hur Stockholms innerstad marscherar norrut. Det som händer på Norra stationsområdet är onekligen spännande: en helt ny stadsdel som växer fram i gränslandet mellan Stockholm och Solna, med ett tydligt fokus på forskning inom framför allt life science-sektorn.

– Det finns 70 000 studenter och 7 000 forskare inom en radie av några kilometer. Vi vill skapa ett kluster för life science. Här ska vård, utbildning, forskning och företag mötas, förklarar Ylva Williams, vd för Stockholm Science City, som har uppdraget att göra Norra stationsområdet till en betydelsefull prick på världskartan.

Det är en fullt riktig utgångspunkt. Norra stationsområdet har alla förutsättningar att utvecklas till en mycket dynamisk plats, förutsatt att man lyckas skapa den urbana mix som rymmer både arbete, utbildning, nöjen och bostäder. Men tyvärr tyder de nuvarande byggplanerna på att man inte har förmått undvika det problem som ofta återkommer när Stockholm expanderar: man saknar modet att bygga blandat. Trots att våra makthavare tydligt uttrycker i sina visionsdokument att nya stadsdelar ska ge utrymme åt människor med olika förutsättningar, i olika skeden av livet, framträder Norra stationsområdet som ännu ett exempel på att bostadsbyggandet uteslutande riktar sig mot en ytterst homogen grupp människor med en medelinkomst utöver det vanliga.

Det är en tråkig utveckling. När Stockholm lär sig att bättre ta tillvara sina studenter och unga – att ge dem utrymme i stadsplaneringen och dra nytta av den urbana prägel de skänker åt nya och växande stadsdelar – kommer staden att på riktigt kunna närma sig den vision som politikerna säger sig stå bakom. Men för att nå dit krävs att samtliga partier sluter upp bakom en mer strategisk och medveten bostadspolitik.

Edit: DN skriver också om bostadskrisen samt om något som liknar ljusare tider efter förra årets byggras.

 1. Jan
  maj 9, 2010 kl. 10:26 e m

  Du får väl jobba lite innan du skall ha en flott lägenhet. Du mår bara bra av att anstränga dig och arbeta ett tag innan du kan fixa en lägenhet.

  • Nicke
   maj 9, 2010 kl. 10:30 e m

   Haha, tack för tipset. Men du har missförstått mig. Jag vill inte ha en flott lägenhet, jag vill ha en blandad och dynamisk stad.

 2. Niklas
  maj 19, 2010 kl. 12:56 e m

  Det var precis det jag skrev i mitt eget yttrande: Att studentbostäder bör integreras i det nya området. Samtidigt måste man betänka att allt inte var bättre förr. Några nya isolerade Lappis-områden är knappast något studenterna i första hand efterfrågar.

  Till Lappis (och Kungshamra) slussas merparten av våra internationella studenter. De hamnar i ett isolerat område med endast en lokal butik som tar ut hutlösa priser. Deras bild av Sverige/Stockholm är nog tyvärr inte speciellt positiv. Som student bodde jag själv i ett av dessa områden. Drömmen var att kunna flytta därifrån till ett av de få studentbostäderna som låg integrerade i stan.

  Så: Vi behöver inga fler separerade studentbostadsområden. Allt bör istället vara integrerat i vanliga stadskvarter. Detsamma bör även gälla sovförorter i största allmänhet. Bostadsområden i form av flerfamiljshus kombinerar det negativa av att bo i stad (i form av buller och minskat ljus) med det negativa med att bo i isolerad villaförort (i form av stora avstånd till det mesta).

  Det kan ju finnas argument mot att bygga studentbostäder centralt, såsom att det skulle bli alltför dyrt. Men det höga priset på innerstadslägenheter är till stor del en konsekvens av att man inte sedan 20-talet låtit innerstaden expandera. Om man minskar tillgången på något, medan efterfrågan ökar (dvs befolkningen) går priserna upp. För samhället är det å andra sidan klart mer lönsamt att bygga bostäder centralt eftersom infrastrukturen blir billigare och effektivare.

  • Nicke
   maj 19, 2010 kl. 10:41 e m

   I second that!

  • Kalle
   juni 21, 2010 kl. 1:03 e m

   Precis som en utbytesstudent boendes i lappis sa: ”jag kom inte till stockholm för att bo i en skog”. Det är katastrof.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: