Hem > Uncategorized > Vårtal på Skansen

Vårtal på Skansen

Sollidens scen på Skansen, Valborgsmässoafton 2010

God eftermiddag stockholmare

Jag står framför er med ett antal privilegier. För det första har jag blivit ombedd att säga några ord om den framtid som väntar Stockholm och stockholmarna. För det andra har jag den stora förmånen att yttra mig för den stora grupp människor som i en väldigt precis mening utgör en avgörande del av den framtiden, nämligen de 80 000 stockholmare som har valt att gå på högskolan.

Det är ju nämligen så att vår huvudstad på flera sätt genomgår en kontinuerlig och allt snabbare förändring. Vi påverkas i allt högre grad av den kraft som kallas globaliseringen. Vi märker mycket påtagligt att världen blir mindre, att tjänster och kapital och människor rör sig allt snabbare över gränserna. Vi upplever att vissa typer av jobb flyttar ut till andra regioner och länder för att kanske aldrig återvända.

Det här är inget som är dåligt, på det sätt som vissa vill hävda. Därför att vi har alltid haft ett antal vapen, ett antal instrument, som gör att vi står rustade inför den här typen av förändringar. Som gör att vi i själva verket tjänar på, eller lever av, den utveckling som världen hela tiden genomgår. Jag talar naturligtvis om nyfikenhet, kunskapstörst, om bildningsiver och uppfinningsrikedom. Egenskaper som jag hoppas kommer fortsätta att prägla Stockholm, och som förkroppsligas av dess ungdomar och studenter. Egenskaper som jag hoppas att Stockholm och dess politiker förstår att ta tillvara, uppmuntra och vårda.

Mitt tredje och sista privilegium idag har att göra med just detta. SSCO har åtagit sig att å Stockholmsstudenternas vägnar tilldela ett pris till personer, organisationer eller företeelser som har utmärkt sig genom att aktivt verka för Stockholms utveckling som kunskapsregion. Vi har ibland utsett politiker, på båda sidor om blockgränsen, och i år är ännu ett sådant år.

Årets pristagare belönas för att hon i ett läge med en förlamande bostadsbrist, och inför ett val där utbildningsfrågorna ibland tenderar att hamna i skymundan, ändå har fortsatt att verka för ett klimat där unga människor på ett konsekvent sätt uppmuntras till högre studier. Hon belönas särskilt för sitt löfte om 3 000 nya studentbostäder under nästa mandatperiod och för förslaget att införa ett borgarråd med särskilt ansvar för student- och högskolerelaterade frågor.

Jag föreslår att vi med en applåd välkomnar Stockholms studentvän 2010, Carin Jämtin, upp på scenen.

Nicke Grundberg, SSCO:s ordförande

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: