Hem > Uncategorized > Nya tongångar från Odell

Nya tongångar från Odell

Den högre utbildningens betydelse för vårt samhälle kan knappast överskattas. Sverige kan inte konkurrera med lägre löner. För att skapa jobb, företagande, tillväxt och välfärd krävs en högre utbildning i världsklass. Dynamiska universitet och högskolor kräver i sin tur bra studentbostäder. Här har samhället misslyckats och värre kommer det att bli om inget görs.

Är detta saxat ur SSCO:s senaste pressmeddelande? Eller härstammar citatet från någon annan organisation som tagit sig tid att tröska igenom rapporterna från OECD, Globaliseringsrådet eller Regionplanekontoret? Inte alls. Faktum är att självaste Mats Odell, minister med ansvar för bostadspolitiken, i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten flaggar för vad som tycks vara ett helt åtgärdsprogram för att komma till rätta med bostadsbristen för studenter. Det resonemang som SSCO har framfört under flera års tid – att Sveriges ekonomiska tillväxt är beroende av en ökad tillgång på högutbildade, vilket skapar ett behov av fler högskoleplatser, vilket i sin tur ökar behovet av bostäder för studenter – har äntligen färgat av sig på regeringens retorik. Dessutom är flera av de förslag som Odell nu lyfter, till skillnad från det snömos han gick ut med i förra veckan, påtagligt konstruktiva: möjligheten för lärosäten att tillhandahålla bostäder, ett ökat ansvar för kommunerna att jobba med bostadsförsörjningen för studenter, förenklade byggregler och en slopad fastighetsavgift för studentbostäder.

Naturligtvis är vissa utsagor en aning lustiga även i detta utspel. Att ”samhället” har misslyckats i bostadsfrågan är en underlig hållning för en person som som suttit med det formella ansvaret för bostadspolitiken under mer än tre års tid. Det känns också en aning sökt att uteslutande skylla socialdemokraterna för det bostadskaos som råder på de större utbildningsorterna, särskilt med tanke på att nybyggnationen av studentbostäder störtdök först efter att Odell själv slopade den så kallade investeringsstimulansen till förmån för ett skattesystem som i allt väsentligt missgynnar de upplåtelseformer som studenter och ungdomar ofta efterfrågar. Dessutom förändrar retoriken i sig ingenting förrän den omsätts i konkret politik.

Ändå är det välkommet att Mats Odell signalerar ett nytänk. Jag tillåter mig alltså att njuta av att bostadsministern numera uttrycker sig som om han arbetade för SSCO, samtidigt som jag hoppas på en fortsättning. Jag skulle med stor iver se fram emot ett konstruktivt samarbete mellan regeringen och studentrepresentanter på de större högskoleorterna, med avsikten komma till rätta med den bostadskris som riskerar att hämma kompetensförsörjningen i Sveriges ledande tillväxtregioner.

Media: SvD1, SvD2.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. juni 6, 2010 kl. 11:49 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: