Hem > Uncategorized > Verklighetens folk kräver verkliga åtgärder

Verklighetens folk kräver verkliga åtgärder

Veckans kanske märkligaste utspel står bostadsminister Mats Odell för, när han i gårdagens Svenska Dagbladet presenterade sin lösning på bostadsbristen för studenter och unga. Ministern har bestämt sig för att jobba med subventioner, och kan således tänka sig att sänka skatten på andrahandsuthyrning och bosparande. Inget om nybyggnation. Inget om hyresrätter. Inga tankar om att de väljargrupper han tror sig tilltala sannolikt attraheras mer av en politik som för dem närmare ett förstahandskontrakt i stället för en andrahandslösning.

Jag borde kanske inte raljera över detta. Förslagen skulle tveklöst fylla en funktion som en del av ett större politiskt åtgärdspaket med det huvudsakliga syftet att bygga bort bostadsbristen. Som ett komplement till en mer helhjärtad insats för att hantera växande ungdomskullar och en tilltagande urbanisering. Men när Mats Odell antyder att det är en större dygd att äga än att hyra sin bostad – och dessutom försöker införliva studenter och ungdomar i den mytomspunna befolkningsgruppen ”verklighetens folk” – är det inte utan att man funderar över vilken rådgivning ministern får. Litar KD så förbehållslöst på kamrat fyra procent att man låter sin bostadsminister gå in i en valrörelse beväpnad med surrogatpolitik och förnumstig farfarsretorik? Har regeringen alldeles lämnat walkover i bostadsfrågan och gett upp kampen om ungdomsväljarna?

Jag hoppas inte det. Vissa perspektiv är så grundläggande att de förtjänar en plats inom samtliga partiers föreställningsvärld. Dit hör insikten om att verkliga problem hanteras med verkliga åtgärder.

Edit: Fler reaktioner i SvD.

Edit2: Även HGF:s ordförande Barbro Engman, Peter Andersson, SBC, Alliansfritt Sverige, CUF:s Magnus Andersson, Aron Modig, Messerschmitt, Fastighetsägarna, Carpe Diem Romare, Jonas Pettersson, Sänd mina rötter regn, Lars G Linder, Svensson, Barbro Engman igen, Alltid rött alltid rätt.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. februari 1, 2010 kl. 8:39 e m
  2. juni 6, 2010 kl. 11:49 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: