Hem > Uncategorized > Det förhatliga m-ordet

Det förhatliga m-ordet

Vi bär ansvar för att arbetet med lägesbaserade hyror inte startat tidigare. Det geografiska läget måste få större effekt vid hyressättningen av allmännyttans lägenheter. Hyran ska spegla hyresgästernas värderingar. Och bostadens läge hör till det som hyresgästerna värderar tydligast, enligt en färsk enkät bland tusentals hyresgäster i Stockholm.

Hyresgästföreningen verkar alltså svänga en aning när det gäller hyressättningen i Stockholm. Utspelet väckte en hel del uppmärksamhet och utlöste en längre diskussion på bloggen Ekonomistas, där jag själv deltog med ett par inlägg.

Det är dock svårt att säga på rak arm om det vi ser är en utveckling mot marknadshyror. Det finns en del som är rimligt i Hyresgästföreningens resonemang, även om vissa sanningar framstår som väl banala. Men uppenbart är att det finns en oroväckande tendens i diskussionerna om det svenska hyressystemet. Allt fler – inte minst den ansvariga ministern, Mats Odell – säger sig stödja en modell där det geografiska läget får ett tydligare genomslag på hyressättningen, samtidigt som ingen vill ta ordet marknadshyror i sin mun (undantaget ett antal ungliberaler, naturligtvis). Det är dock inte helt otroligt att detta framför allt är ett tecken på att politikerna har lärt sig att undvika det förhatliga m-ordet. Betänk exempelvis att den omstridda allmännytteutredningen från i våras lyckas haspla ur sig följande formulering:

I bostadsområden med påtagligt och varaktigt efterfrågeöverskott kommer hyrorna att kunna stiga med ca fem procent per år (under förutsättning att inflationen är ungefär på dagens nivå) tills det inte längre finns något påtagligt efterfrågeöverskott eller tills det geografiska läget måste anses tillräckligt beaktat.

… utan att inse att det de facto är marknadshyror man föreslår. (För er som har svårt med tjänstemannaprosan: ”tills det inte längre finns något påtagligt efterfrågeöverskott” betyder att hyrorna kommer att höjas till dess att köerna är borta eftersom bara ett fåtal människor har råd att bo i dessa områden.)

Eventuellt är jag cynisk. Men jag får känslan av att en kommande regeringsproposition i den här frågan kommer att slå världsrekord i politiskt nyspråk.

Edit: Hyresgästföreningens André Johansson kommenterar och påpekar att det inledande citatet i detta inlägg är hämtat från DN:s ingress och en aning vilseledande för vad HGF kommit fram till i sin undersökning. Noterat.

Annonser
  1. februari 20, 2009 kl. 3:22 e m

    Jag håller kanske inte särskilt oväntat med dig i det mesta av det du skriver (jag jobbar på Hyresgästföreningen). Men citatet du inleder med är DN:s ingress och leder lite fel. Undersökningen visar inte att läget är det viktigaste. Det är en av flera egenskaper som ska värderas.

    Utredningens omskrivning är mycket riktigt en omskrivning för precis det du säger. Att hyror ska höjas till dess att efterfrågan upphör (eller till dess att efterfrågeöverskottet inte längre är påtagligt, som utredningen beskriver saken). Enda skillnaden mot marknadshyra är att det här systemet är trubbigare. Man går på fastighets- eller områdesnivå istället för direkt på lägenhetsnivå.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: