Hem > Uncategorized > Återinför studerandevillkoret

Återinför studerandevillkoret

… i a-kassan – åtminstone för nyexaminerade studenter. Det kravet ställer Akademikerförbundet SSR i ett färskt uttalande, med udden mot regeringens beslut 2006 att avskaffa nämnda villkor.

Detta är naturligtvis en av de frågor som borde avgöras inom ramen för den studiesociala utredningen, som ska överlämna sitt betänkande senast den 31 mars. Men regeringen anser att frågan är färdigutredd – trots att man har all anledning att räta ut sin så kallade arbetslinje. En fullt rimlig frågeställning är nämligen denna: Vilken modell medför de högsta samhällsekonomiska kostnaderna – en där högutbildade tvingas in i arbeten med låga kvalifikationskrav omedelbart efter sin examen – och därmed konkurrerar ut dem som verkligen är utsatta på arbetsmarknaden – eller en där nyblivna akademiker får förtroendet att åtminstone under några månader söka ett jobb som passar bättre ihop med deras utbildning?

Svaret beror sannolikt på vilken typ av arbetslinje man föredrar.

Fler om den studiesociala utredningen: Stina Hamberg, Kristina Persdotter, Lisa Gemmel, Eva Westerberg. Kolla också in SFS, TCO:s och Trias gemensamma rapport.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: