Hem > Uncategorized > Klokt och oklokt från liberaler

Klokt och oklokt från liberaler

Liberala studenters Pär Gustafsson välkomnar som väntat beskedet om att fribeloppet för studenter höjs till 130 000 kronor per år. Han ställer sig också frågan om varför det över huvudtaget behövs ett tak och för dessutom fram förslaget om ett individualiserat studiemedelssystem.

Liberala studenter menar att det behövs och krävs en grundläggande studiemedelsnivå för att garantera alla möjligheten att studera vidare.

Studenters varierande ekonomiska omständigheter innebär bland annat att CSN:s rigida struktur inte ger alla en god grundläggande ekonomi.

Därför vill vi se en individualisering av studiemedelssystemet, med olika möjligheter till tilläggslån för de studenter som upplever att de behöver större ekonomiska ramar.

Mindre klokt är naturligtvis förslaget om att konkurrensutsätta CSN, en mildare variant av moderaternas motion från i höstas. I den frågan avskräcker erfarenheterna från Finland. Ett finanseringssystem som bygger på lån från privata banker har visat sig mindre fördelaktigt för studenter från studieovana och ekonomiskt utsatta hem. Motionärerna målar dessutom upp en bild av CSN som troligen härrör från deras egen studietid och har därmed missat de förbättringar som myndigheten har genomfört. CSN har ett relativt gott rykte bland dagens studenter.

Annonser
Kategorier:Uncategorized Taggar:, ,
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: